Symposium Op Terp Hoogte van start

10 september, 09:00

Symposium Op Terp Hoogte van start
Het 26ste symposium van de Waddenacademie – Op Terp Hoogte – vindt plaats in het ultieme wierdedorp Ezinge. Dit hoofddorp van het voormalige schiereiland Middag dankt zijn bekend vooral vanwege de opgravingen van archeoloog Albert van Giffen. Samen met zijn team van de Rijksuniversiteit Groningen groef hij van 1923 tot 1934 de resten op van 85 boerderijen en 60 bijgebouwen uit de periode van 600 voor de jaartelling tot de 5e eeuw.

Niet voor niets ligt dit prachtige wierdedorp in het hart van Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Aan de rand van het beschermde dorpsgezicht vind je een romaanse zaalkerk uit begin 13e eeuw met losstaande toren op de rand van een afgegraven wierde. Dit iconische beeld is nagenoeg in elk publicatie over terpen en wierden terug te vinden.

Voor de bezoekers van het symposium op vrijdag 10 september is het al een genoegen om in alle vroegte door het Groninger landschap te rijden. Een dun zonnetje schijnt, er ligt een lichte nevel over de akker- en weilanden en via smalle kronkelwegen wordt het dorp uit alle windstreken bereikt. Betrokken dorpsbewoners wachten de gasten op, leiden ze naar de parkeerplaatsen en vanaf daar gaat het wandelend naar Museum Wierdenland. In dit streekmuseum is sinds 2009 veel te ontdekken over de historie van het oude cultuurlandschap. Daarnaast zijn er wisselende exposities: tot 31 oktober “Hou(t) van Bomen in het terpen- en wierdengebied”.

Speciaal voor het symposium is er achter het museum een grote tent klaar gezet om het symposium Coronaproof te huisvesten. Een met een streekeigen lunch van cateraar van Jan Cooks 4 You kan dat niet misgaan.