Spannende tweestrijd beslist verkiezing van het ultieme Waddenwoord

10 september, 16:20

Zilt: zoeter dan zeewater, maar zouter dan brak

“Bij de Wadden denk ik aan eigenzinnig. En daar staat dit woord voor mij voor.” Voor de uitreiking van de prijs voor het ultieme Waddenwoord, was een verbinding tussen Ezinge en Brussel nodig. Het winnende woord was ingezonden door de enige niet Nederlandse inzender: Sytske Jellema. Lang ging haar ultieme Waddenwoord gelijk op met ‘búttendyks’. Maar uiteindelijk kozen de meeste van de bijna 1300 stemmers voor zilt.

Arno Brok, commissaris van de Koning in Fryslân, voorzitter van het bestuur van het genootschap Onze Taal en voorzitter van het Omgevingsberaad Waddengebied reikte de prijs uit. In een live-verbinding met Brussel mocht hij Sytske Jellema feliciteren. De winnares vertelde dat ze ’s ochtends nog een petitie had getekend tegen nieuwe gasboringen de Waddenzee. De Wadden liggen haar, ook in Brussel, na aan het hart. “Ik dacht kom niet aan onze Wadden. En dat vind ik heel kenmerkend. Iedereen voelt dat zo, dat de Wadden van ons zijn. Ik kom er vaak. En wat doe je dan. Je eet een cranberry-taartje, je fiets over het eiland en je drinkt chocolademelk in een strandtent. Bij de Wadden denk ik aan eigenzinnig, je eigen gang gaan. Daar staat zilt voor mij ook voor.”

Mooie inzendingen
Sytske Jellema was niet de enige die dit woord had ingezonden. Van de vierhonderd inzendingen voor het ultieme Waddenwoord waren er zes met dezelfde keuze, vertelde Brok. De mooiste omschrijving gaf de doorslag. “Zoutachtig: zoeter dan zeewater maar zouter dan brak water.” Eerder had de deskundige jury, bestaande uit scholier Marijke Bakker, taalwetenschapper Mathilde Jansen, dichteres Albertina Soepboer en docent Henk Tameling, na lang beraad onder leiding van juryvoorzitter Arno Brok uit de vierhonderd inzendingen al een top-5 samengesteld. Het belangrijkste selectiecriterium was dat het woord zowel recht zou doen aan het ecologisch belang van het Waddengebied als aan het menselijk gebruik.

Naast zilt en búttendyks, kon het publiek ook stemmen op kwelder, slenk en wadlopen. Op vier woorden werd veel gestemd. Alleen wadlopen bleef achter. Van een vierstrijd kwam het tot een tweestrijd, waaruit zilt uiteindelijk als winnaar overbleef. Na haar overwinningstoespraak, kon Brok de prijs fysiek overhandigen aan de tante van de winnaar, Sytske Jellema uit Sneek. Zij kreeg naast een grote oorkonde – die een mooi plekje krijgt in Brussel beloofde de winnaar via het scherm – ook een T-shirt, een jaarabonnement op het tijdschrift Onze Taal en een scheurkalender.